De godhjertede egoistene

//personlig mening; flyktningekrisen

 

Har dere sett at det er en stor krise på gang? Desperate mennesker på flykt fra krig og elendighet. Vi som sitter på glanssiden av kloden er alle enige om at "vi" må hjelpe dem. Selvfølgelig!
Det finnes et fåtall med betraktninger rundt det hele. Praktiske betraktninger. Plass, husrom for alle, mat til alle. Men disse får på kjeften så det holder. "Ubarmhjertige egoister!"  Det later til å nærmeste gå større sport i å rakke ned på disse i media, enn å virkelig beskrive hvordan tilstanden er og hvordan "vi" faktisk kan hjelpe. 

Det er enkelt å rope "Vi" må hjelpe" i media. I tillegg fremstår skribenten med ett som samfunnsengasjerte og godhjertet. Det vanker en smule ære og berømmelse over å ha fått inn et "vi må hjelpe-innlegg" i en avis. Med dog er det jo også bra at noen gjør det, selv om jeg synes "bidraget" til hjelpen via avisinnlegg er en smule heroisk ubetydelighet. 

Men det later til at alle barmhjertige avis-skrivere har glemt noen. Krisen gjelder ikke bare de som nå sitter i en båt, står på grensen eller en strand. Det er ikke bare snakk om de som nå allerede har kommet over, eller de som er på tur. Man må ikke glemme de som enda er igjen i de kriseherjede landene. De er flyktninger de også, selv om de enda ikke har kommet seg til en båt. De har det også antagelig verre, enn de som har kommet seg bort. 

Men det kan virke ikke som de barmehjertige i medias hylekor ikke har tenkt på dem. De som er igjen. 

Og hvem er nå egentlig denne forbanna "vi" alle beskriver? Ordet "vi" er et ord som inkluderer seg selv, sammen med flere. Hvordan har det seg til at alle som befaler hjelp til flyktningene inkluderer seg selv i bidraget? Jeg mistenker at det eneste de har løftet i hjelpearbeidet, er hånden til tastaturet. Jeg synes ikke det sertifiserer til å benytte begrepet "vi". 

Innsikt er en vanskelig ting. Det er en komplisert måte å tenke på, utenfor den enkle, benektende tankegangen hjernen vår ofte tar. Vi tar ikke innover oss det som er vanskelig. Om staten Norge sender båter og tar flyktninger inn i landet, har likevel ikke "jeg" løftet en finger og kan fortsatt ikke si "vi" har hjulpet. Jeg har gitt noen hundrelapper, men kan likevel seriøst og oppriktig ikke si at JEG har deltatt i hjelpen. 

Det er noe som heter skinnhellighet. Jeg tror ikke jeg kan komme på et bedre eksempel på skinnhellighet enn dette. Medias barmhjertige skrikere som ber noen fikse dette uten at deres egen velbefinnede blir berørt. Håsslester, alle sammen! 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Aasta - Verden sett i grånyanser

Aasta - Verden sett i grånyanser

81, Verdal

Filosofifaxen. Urbanisert bygdefrue med aldersomregning. Engasjert og høymælt alterego, stadig funderende over livets rariteter. Ser fordeler i det meste og har et trent øye for uviktige detaljer. Liker prosecco, evolusjonspsykologi og verbifisering av ord. Sofafilosof med iver etter forskning.

Kategorier

Arkiv

hits