Nyt det så lenge det varer, Eia

Menn som elsker menn, er en flåsete, morsom tittel i dag. Om noen tiår vil menn klamre seg til sitatet og såvidt erindre de gode tider.

Å tillate grom humring og nedlatenhet fra testosteronbefengte hårballer rundt temaet kjønn i riksdekkende media, viser bare hvor langt likestillingen har kommet. I vårt "ta vare på de svake-samfunn" ville Eias ytring umulig kunne skrives om det han skrev virkelig var reelt. Altså om kvinner generelt virkelig var mindre opplyste, interessante, velformulerte, reflekterte og intelligente, ville Eia hatt vett nok til å ikke skrevet innlegget. Eller i motsatt fall kunne han kanskje forsøkt, men etiske retningslinjer for media ville stoppet det.

Derfor ler vi av Haralds innlegg. Både kvinner og menn. Mannfolka ler høyt og bryskt og klapper hverandre i ryggen så cognacen skvetter. Kvinnene fniser og himler med øynene. Ingen blir såret eller tar seg nær av Eias utbrudd av fortrolig meddelelse til det norske folk.

 Men en ting skal han ha, vi lever enda til dels i "A man´s world". Fra tidenes morgen til i dag vil perioden med likestilte kjønn knapt være synlig på historielinjen. Det er kanskje ikke så rart at et slags urinstinkt henger igjen i mange. Det er kvinner som er naturlige fiender i dag. I et stort selskapslokale søker menn til menn i godlynte former. De knuffer, ler og klør seg på balla i stolthet. De brysker seg sammen og eier festen. Og midt inni der søker Eia til de bredskuldrede for varme og ros. Kvinnene derimot er på jakt. De vingler på høye, vonde heler mens de speider lokalet og smalner øynene for konkurrerende urdronninger. Hvem er vakrest, slankest og har den peneste kjolen? Smerten fra korsett og ulogisk hårpynt døyves i kampens hete på slagmarken. For enda er det flest menn i makt, og det er makten som lyser og tiltrekker fluene, ikke kjønnet.

På den andre siden kan en betrakte hvilket kvantesprang kvinner har gjort fra den tiden de ikke fikk studere på universitetet eller stemme, til i dag hvor flere kvinner enn menn tar høyere utdanning. Og siden mennesker ved hjelp av abstrakt tenkning evner å reflektere utenfor nåtid, kan vi enkelt speide fortsettelsen. Kvinners naturlige kvaliteter har mer tålmodighet, evne til overveielse og planlegging enn menns naturlige kvaliteter. I stedet for å ta raske beslutninger tar kvinner mer beregnede beslutninger. Det er ikke fjernt å formode at slike kvaliteter på sikt vil seire innenfor ledelse, suksess og makt.

For å si det på en annen måte; Om Angela Merkel entret selv-digge-festen i NRKs lokaler, ville Eia glemt både Otto og Knut rimelig raskt. Han hadde logret som en valp av Merkels bifallende nikk, ja om hun hadde sett i hans retning. Når det om noen få tiår er flere kvinner enn menn i maktposisjon, er det kvinnene som står og klapper hverandre på skuldrene, mens menn speider lokalet etter kvinner de kan søke oppmerksomhet hos. Samtidig som de holder et årvåkent øye med andre konkurrerende menn.

Vi er på stø ferd mot "A woman´s world" og DETTE var av Harald Eia å pisse i buksa.

2 kommentarer

karidansen

06.11.2015 kl.22:06

Du skriver veldig godt , har absolutt ordet i din makt - som vi gjerne sier! Jeg tenker at om det blir som du beskriver - at kvinner får stadig mer makt, så skal vi bruke den på en annen måte. Kanskje vi kan bytte ut ordet makt med "kraft"? Makt er dominans - ønske om å "ha rett", styre og bestemme over andre. Kraft er noe annet - og kan brukes mer konstruktivt og klokt.
karidansen: Takk:) Er enig i den skildringen, og kanskje klarer kvinnene bedre å behandle kraften sin på en måte som ikke er makt-utøvende

Skriv en ny kommentar

Aasta - Verden sett i grånyanser

Aasta - Verden sett i grånyanser

81, Verdal

Filosofifaxen. Urbanisert bygdefrue med aldersomregning. Engasjert og høymælt alterego, stadig funderende over livets rariteter. Ser fordeler i det meste og har et trent øye for uviktige detaljer. Liker prosecco, evolusjonspsykologi og verbifisering av ord. Sofafilosof med iver etter forskning.

Kategorier

Arkiv

hits