Morgenro og sukkerglede

Etter to hjemmenattvakter kan helgestarten nytes litt tidligere enn resten av norges befolkning. Ja dog unntatt alle ekle heldiggriser som har ferie. Jeg sitter i ensom majestet enn så lenge og tygger knekkebrød med lyddemping for å unngå å vekke resten av husstanden. Måler er å innta minst tre mol´sterke espressoer før stunden er ødelagt av mini-mennesker og gubbemas. 

I dag ble denne morgenstunden benyttet til å finne ut om sukker virkelig er så farlig som folk tror. 

Det later i alle fall til å ha blitt en gjengs oppfattelse av sukker som dritfarlig. Gift! Det har en media-lege-ekspert sagt. Og en drøss andre mer eller mindre eksperter. For ikke å glemme banan-debatten. Etter å ha blitt lekset opp av både svigerforeldre og kollegaer i det siste over hvor farlig karbohydrater er.. Lekset opp fordi fruen selv er en karbo-elsker som ikke klarer å forstå dette karbo-hysteriet, søkte jeg i dag på en litt annen måte: Er egentlig sukker farlig? 

Den aller første artikkelen begrunner dette meget troverdig. Sukker er ikke sunt men heller ikke farlig. I tillegg har denne karen gjort en særdeles grundig jobb i å finne ut av dette sukkerdilemmaet; Sukkeroppspinn og kostholdsmyter. I mitt hode fremstår dette som fornuft! 

Nå har denne husmora selv ikke tid til å lese og virkelig sette meg inn i forskningsartikler om temaet. Føler egentlig ikke at trenger det heller, da å kun bruke vett og forstand alene skal være tilstrekkelig her. Jeg benytter en enda litt enklere tanke; Hvorfor skulle vi ikke ete det som vokser på planeten vi lever på? 

Vår art er ikke rovdyr. Våre forfedre var det kanskje for noen hundretusener år siden, men nå har vi flate tenner og et langt tarmsystem. Det betyr at vi hovedsakelig er planteetere. Et annet argument som slår karbohaterne og kjøtt/fett forkjemperne er at for å leve 100 prosent av kjøtt må man løpe etter maten og slåss med den, hvis ikke får man litt for mye næring i forhold til forbruket. Vår fysikk, styrke og løpehastighet forteller at skulle vi levd naturlig som kjøttetere, ville vi vært meget sultne! 

Menneskets naturlige kosthold er består derfor av mye karbohydrater. Frukt, grønnsaker, bær, belgfrukter, korn osv. Og det er sånn det skal være. En årsak er også at vi har utviklet en overlegen hjerne i forhold til andre arter på planeten. Og denne hjernen trenger oksygen og glukose! 

For å sette det på spissen høres det ut som en tilbakeføring i evolusjonen om vi igjen skal bli hovedsakelig kjøttetere. Men det er også slik jeg forklarer dette karbohysteriet - hjernen deres har fått for lite glukose. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Aasta - Verden sett i grånyanser

Aasta - Verden sett i grånyanser

81, Verdal

Filosofifaxen. Urbanisert bygdefrue med aldersomregning. Engasjert og høymælt alterego, stadig funderende over livets rariteter. Ser fordeler i det meste og har et trent øye for uviktige detaljer. Liker prosecco, evolusjonspsykologi og verbifisering av ord. Sofafilosof med iver etter forskning.

Kategorier

Arkiv

hits