Morgenro og sukkerglede

Etter to hjemmenattvakter kan helgestarten nytes litt tidligere enn resten av norges befolkning. Ja dog unntatt alle ekle heldiggriser som har ferie. Jeg sitter i ensom majestet enn s lenge og tygger knekkebrd med lyddemping for unng vekke resten av husstanden. Mler er innta minst tre molsterke espressoer fr stunden er delagt av mini-mennesker og gubbemas. 

I dag ble denne morgenstunden benyttet til finne ut om sukker virkelig er s farlig som folk tror. 

Det later i alle fall til ha blitt en gjengs oppfattelse av sukker som dritfarlig. Gift! Det har en media-lege-ekspert sagt. Og en drss andre mer eller mindre eksperter. For ikke glemme banan-debatten. Etter ha blitt lekset opp av bde svigerforeldre og kollegaer i det siste over hvor farlig karbohydrater er.. Lekset opp fordi fruen selv er en karbo-elsker som ikke klarer forst dette karbo-hysteriet, skte jeg i dag p en litt annen mte: Er egentlig sukker farlig? 

Den aller frste artikkelen begrunner dette meget troverdig. Sukker er ikke sunt men heller ikke farlig. I tillegg har denne karen gjort en srdeles grundig jobb i finne ut av dette sukkerdilemmaet; Sukkeroppspinn og kostholdsmyter. I mitt hode fremstr dette som fornuft! 

N har denne husmora selv ikke tid til  lese og virkelig sette meg inn i forskningsartikler om temaet. Fler egentlig ikke at trenger det heller, da kun bruke vett og forstand alene skal vre tilstrekkelig her. Jeg benytter en enda litt enklere tanke; Hvorfor skulle vi ikke ete det som vokser p planeten vi lever p? 

Vr art er ikke rovdyr. Vre forfedre var det kanskje for noen hundretusener r siden, men n har vi flate tenner og et langt tarmsystem. Det betyr at vi hovedsakelig er planteetere. Et annet argument som slr karbohaterne og kjtt/fett forkjemperne er at for leve 100 prosent av kjtt m man lpe etter maten og slss med den, hvis ikke fr man litt for mye nring i forhold til forbruket. Vr fysikk, styrke og lpehastighet forteller at skulle vi levd naturlig som kjttetere, ville vi vrt meget sultne! 

Menneskets naturlige kosthold er bestr derfor av mye karbohydrater. Frukt, grnnsaker, br, belgfrukter, korn osv. Og det er snn det skal vre. En rsak er ogs at vi har utviklet en overlegen hjerne i forhold til andre arter p planeten. Og denne hjernen trenger oksygen og glukose! 

For sette det p spissen hres det ut som en tilbakefring i evolusjonen om vi igjen skal bli hovedsakelig kjttetere. Men det er ogs slik jeg forklarer dette karbohysteriet - hjernen deres har ftt for lite glukose. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Aasta - Verden sett i grnyanser

Aasta - Verden sett i grnyanser

81, Verdal

Filosofifaxen. Urbanisert bygdefrue med aldersomregning. Engasjert og hymlt alterego, stadig funderende over livets rariteter. Ser fordeler i det meste og har et trent ye for uviktige detaljer. Liker prosecco, evolusjonspsykologi og verbifisering av ord. Sofafilosof med iver etter forskning.

Kategorier

Arkiv

hits