Den viktigste kvinnekampen

Det har ganske nettop vært kvinnedag. Igjen. Eller egentlig er det så lenge siden at det er altfor sent å skrive om det nå. 

Det stilles spørsmål om vi egentlig trenger denne kvinnedagen. Ganske så likestilte som vi nå har blitt. De fleste skriker; "JAA! den trenger vi", utslitte og overarbeidede som kvinner er. Personlig savner jeg en helt annen innfallsvinkel på denne dagen. 

I debatten snakker om kvinnesyn. Som om det var et slags værfenomen. Noe som ikke engang nyeste teknologi har makt og kontroll over. Noe som bare èr der, blitt til av samfunnet. Vi roper og lager paroler med tydelig beskjed om at samfunnet på endre på dette synet. Vi roper indirekte beskyldninger mot menn og samfunnet som helhet over å undertrykke oss. Og merk, her er fokus kun på eget land. Kvinnekamp i andre kulturer er en helt annen historie. 

Spørsmålet mitt er nok en anelse frekt; Har kvinnen selv noen påvirkning på samfunnets kvinnesyn? Og ligger de siste kampene, prikken over i`en, på samfunnets skuldre? Eller er det individet selv som må gå en runde?

I år ropte kvinnene; "La fitta flagre", (*huff jeg gremmes). Tanken bak er fin, å unngå at unge usikre jente løper til plastisk kirurgi for å bli perfekt også der. Kroppspress og utseendekrav har lenge vært debattema. Men drivkraften bak kvinners jag etter det perfekte, er det dessverre verken menn eller samfunn som kan stilles til ansvar for. Det er kvinnen! 

Det er individet kvinnen som starter "tribunefenomenet". Det selvstendige mennesket som sammen med andre selvtenkende individer starter en kjedereaksjon. Tribunefenomenet er det som skjer når en gruppe sitter for å se et show. Alle ser litt dårlig frem på scenen. Den første som heiser seg litt opp på stolen og strekker hals ser litt bedre enn de andre, helt til alle andre også gjør det samme. Den første som reiser seg for å se showet, ser kjempebra, helt til alle andre også reiser seg og blir stående for å se. Men det er slitsomt å stå for å se en forestilling i to timer. Det er derfor bedre å bare sitte, med akkurat samme litt dårlige utsikt. 

Det er akkurat samme prinsipp som ligger bak kvinnens klage over kroppspress, utseendepress, forvetningspress, karrierejag og generell overdrevent vellykkethet. Gruppen kvinner jager hverandre opp i stående med strukket hals og høye skuldre. At noen kvinner har fått det for seg at ansiktshuden skal skinne av ungdommelighet hele livet, at underlivet må være like perfekt hos de på lugubre nettsider, at veska og skoene skal koste en månedslønn, skyldes KUN kvinnen selv. Det er verken menn, politikere eller samfunnet som har satt denne slitsomme standarden. 

Jeg er helt sikker på at om vi var bare kvinner på denne planeten, ville vi fortsatt hatt behov for en kvinnedag. Det er kvinner som undertrykker kvinner. 

Det hadde derfor vært fantastisk om kvinnedagene ble en påminnelse til oss selv;

- Vi trenger ikke å overgå andre kvinner i skjønnhet. 
- Det er like flott å være bred over rumpa som skrinn. Menn har forskjellig smak! 
- Man trenger ikke sminke for å gå på rema! 
- Det er like verdigfullt å være hjemme med barn som å gjøre karriere og utdanning!
- Billige vesker er også gode vesker!! 
- La jåledukker være jåledukker. Vi trenger ikke være like opptatte av trynet og håret som dem. 
- Det er ikke normalt å alltid ha det ryddig hjemme!
- Prøv aldri å kopiere livsstilen til en skjønnhets/mote-blogger. Husk at det er jobben deres å late som de er perfekte. 

 

Én kommentar

Victoria

29.03.2017 kl.21:51

Flott innlegg!

Skriv en ny kommentar

Aasta - Verden sett i grånyanser

Aasta - Verden sett i grånyanser

81, Verdal

Filosofifaxen. Urbanisert bygdefrue med aldersomregning. Engasjert og høymælt alterego, stadig funderende over livets rariteter. Ser fordeler i det meste og har et trent øye for uviktige detaljer. Liker prosecco, evolusjonspsykologi og verbifisering av ord. Sofafilosof med iver etter forskning.

Kategorier

Arkiv

hits