Å gjøre stress til status

Det er ganske utrolig å tenke på at mennesket triumferer kloden som overlegen art med tanke på hvor ulogiske kulturer vi skaper oss. Stresskulturen står høyt på lista for mange for tiden. Mennesket som art har gjort mange dumme trekk gjennom historien. I følge Yuval Noah Harari i boken "Sapiens" er å binde seg opp til jordbruk et av mennesket dummeste evolusjonistiske trekk. Fra å være frie sankere, til å lesse seg ned i arbeid fra morgen til kveld. 

Det er enda mer sentralt å tenke over hva vi egentlig driver med i dag. Hvem i all verden setter egentlig pris på å være stresset? Konstant skulle rekke et klokkeslett, ikke ha tid til å sette seg ned etter jobb, stadig være på farten mens sulten gnager i magen. I dag er det status av en eller annen underlig grunn. 

Å fortelle alt man rekker over. "Puh så travelt det er".. "Men det er jo kos da", med et fårete smil som mottaker nikker anerkjennende til og smiler med. Gjerne med noen innspill om sin egne travle hverdag. 

Dette har altså blitt status. Selv tror jeg den ubegripelige årsaken for utslitthet som statussymbol, er at ingen legger til i samtalen at det faktisk er helt for jævlig! Ingen våger å si at det suger å være stresset og ikke få avslapping og kvalitetstid med familien. Hvorfor avsluttes ikke slike alt-jeg-har-gjort-statuser på facebook med " Fy F.. for et helvette, jeg skulle ønske jeg slapp dette kjøret". Kvalitetstiden fakes med iscenesatte bilder og stresset fortsetter. Jeg synes dette var utrolig godt sagt. Verdt å lese! 

Nå skaper vi dette "vellykkede" stresslivet også for barna. Akkurat som det ikke var nok med å være fulltids"ansatt". Som elev så må også fritiden schedules inn i en timeplan. 

Mennesket liker å slappe av. Vi trives sosialt, å prate med andre mennesker, spise godt mat, slumre, få nok søvn. Følelsen av velbehag kommer når nivået av kortisol i blodet er lavt. Hygge får kroppen til å skille ut belønningshormoner som kjennes godt. Det er så feil når bloggere skryter over sitt lille søvnbehov og av sitt rekke-over-alt-liv, og vi faktisk ser opp til slike. 

Skulle ønske noen snart begynte å triumfere over å ha lite å gjøre. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Aasta - Verden sett i grånyanser

Aasta - Verden sett i grånyanser

81, Verdal

Filosofifaxen. Urbanisert bygdefrue med aldersomregning. Engasjert og høymælt alterego, stadig funderende over livets rariteter. Ser fordeler i det meste og har et trent øye for uviktige detaljer. Liker prosecco, evolusjonspsykologi og verbifisering av ord. Sofafilosof med iver etter forskning.

Kategorier

Arkiv

hits